GESCHIEDENIS VAN THE SIMPSONS

Geschiedenis van The Simpsons: de evolutie van Homer


-- vertaald en bewerkt door: Jan De Volder

1 augustus 1997 - The Simpsons zijn ontsproten aan het brein van cartoonist Matt Groening. De familie Simpson is genoemd naar de leden van zijn eigen familie -- behalve Bart, dat een anagram is voor Brat, in het Nederlands vertaald als kwajongen. The Simpsons verschenen in 1987 als een serie van 30-secondenspotjes geproduceerd voor de Tracey Ullman Show. The Simpsons premiļæ½rden op FOX als een half uur durende komedie op 14 Januari, 1990. Bevestigd door fans en critici als een van de meest hilarische en levensechte portretten van de doorsnee Amerikaanse familie, ontving de serie de 1990 en 1991 Emmy Awards for Outstanding Animated Program.

The Simpsons, die in de gemeenschap Springfield leven, bevatten Homer, een vader die oerslecht advies geeft en werkt als veiligheidsinspecteur in de kerncentrale van Springfield; Marge, een liefhebbende moeder en vrouw die de vrede in de familie probeert te bewaren; Bart, een kleine anarchist van 10 jaar oud; Lisa, een slim, filosofish meisje van 10 jaar oud, die ervan houdt saxofoon the spelen; en Maggie, de baby, die op haar tutter zuigt terwijl ze de rest van de familie ziet bekvechten.

THE SIMPSONS heeft een meer kleurrijke geschiedenis en heeft een grotere invloed op de wereld dan elke andere Televisie-serie. De show geeft ons zinnetjes mee als "Cowabunga", "Aye Caramba", "D'oh!", "Eat my shorts!" en "Don't have a cow, man!" die deel geworden zijn van de alledaagse uitspraken van vele mensen.

Het grootste compliment dat de show ooit gekregen heeft is de politieke opschudding die het heeft veroorzaakt en nog altijd veroorzaakt waarvan vroegere Vice President Dan Quayle zich pijnlijk bewust is. Toen hij de New Jersey Elementary School (6/15/92) bezocht, corrigeerde de vice president een jonge student's spelling van het woord "potato" door er "potatoe" van te maken, enkel om te ondervinden dat de student het juist had en hij het fout! De opening credit van The Simpsons op 25 Juni 1997 toonde Bart, die zoals altijd een zinnetje opnieuw en opnieuw op het bord schrijft als straf voor het een of het ander. Deze keer schreef Bart : "Potato, not potatoe". Volgens Matt Groening, was het Bart's idee.

Natuurlijk is er veel kritiek geweest op de show. Politiek gezien. Vroegere eerste dame Barbara Bush zei in een interview dat verscheen in "people" magazine (september, 1990) dat The Simpsons het domste was wat ze ooit gezien had. Marge Simpson schreef mevr. Bush een brief aarin ze haar een stukje van haar mening gaf. Verrassend genoeg, antwoordde mevr. Bush in twee weken tijd met een brief waarin ze vergiffenis vroeg voor een "radde tong".

In een speech van ‘The National Religious Broadcasters convention’ ( 27/01/92 ), toenmalige president George Bush zei : "De natie moet zich meer spiegelen aan de Waltons dan de Simpsons". Deze keer antwoordde Groening : "Hey, de Simpsons zijn net als de Waltons, beide families spenderen veel tijd met bidden voor het einde van de depressie!". Zijn antwoord verscheen in kranten over heel de wereld.

In januari van ‘95, een groep van ouders in Greenwood, S.C., protesteerde tegen de beslissing van de schoolraad om de school die daar gebouwd zou worden Springfield Elemantary te laten heten. Dat kwam omdat de schoolraad de studenten zelf de naam van de school had laten kiezen. De ouders beschuldigden Bart Simpson ervan een slecht voorbeeld te zijn voor de jeugd en zei dat het district de naam van Barts school niet mocht lauweren. De schoolraad, die eerder niet bewust was van de werkelijke aard van de naam, hield voet bij stuk; de naam was er : Springfield Elementary.

THE SIMPSONS hebben ook een aantal goede daden op hun naam staan. Een moeder in Auburn, Washington, zegt dat The Simpsons haar zoon het leven hebben gered. Karen Beneze zegt dat 8-jaar oude Alex stikte op een sinaasappel. Chris voerde het Heimlich-maneuver uit, verwijderde de appelsien en Alex’ adem werd terug normaal. Karen beweert dat haar zoon die techniek gebruikte omdat hij een episode gezien had waarin Homer een donut at en daarop stikte. Eigenlijk werd het Heimlich maneuver niet echt voorgedaan in de show. Homer slaagde erin de donut zelf op te hoesten terwijl zijn co-werkers stonden te kijken naar een poster waarop de stappen van het maneuver afgebeeld waren. Natuurlijk hebben tekenfilmfiguren menselijke stemmen nodig die hen helpen tot leven te brengen, en The Simpsons zijn geen uitzondering. De stemmen achter deze karakters zijn Dan Castellaneta als Homer, Julie Kavner als Marge, Nancy Cartwright als Bart, Yeardley Smith als Lisa en regelmatig zijn er Harry Shearer en Hank Azaria die verschillende personages spelen... Doorheen de eerste 100 episodes, hebben de Simpsons zeer veel gast-stemmen aangelokt. Deze beroemde stemmen zijn o.a. Elizabeth Taylor, Sting, Michael Jackson, Johnny Carson, Bette Midler, Luke Perry, The Red Hot Chili Peppers, Penny Marshall en Bob Hope.

The Simpsons hebben een hele boel merchandise op de markt gebracht. Iemand moet al ver en wijd zoeken om een plaats te vinden waar er geen kop, handdoek, t-shirt, bordspel, uurwerk, puzzel, notaboekje, potlood of rugzak met Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie erop die trots zeggen dat de eigenaar een grote fan is. Er is ook een platinum ( verkoop groter dan 1 miljoen kopies ) plaat getiteld "The Simpsons Sing the Blues". Nu is er nog een nieuwe CD : "Songs in the key of Sprinfield : Original Themes from the show".

 

Terug naar mijn Home Page